En vanlig morgon i tjänstesamhället

Tisdag morgon, på väg till bussen. Kommer på att jag glömde köpa månadskort igår kväll, på sista dagen för det gamla färdbeviset – slarver.

Jaja, kanske tobaksaffären (eller kallas en sån Spel & Godis nuförtiden?) är öppen, annars får man satsa en slant på en SMS-biljett. Affären-som-tillhandahåller-färdbevis är naturligtvis stängd, mot busshållplatsen. Jag köper min biljett i god tid så jag slipper stå med skammens rodnad och fippla under bussfärden. Får ett SMS i retur – hmm:

“Köpet misslyckades. Kontrollera dina kortuppgifter på ditt sms-konto på https://sl.klarna.se, byt till faktura eller registrera ett annat kort. Vänliga hälsningar, Klarna.”

Visst faen, jag har ju bytt ut kortet som är kopplat till mitt SL-konto. Klickar på länken i SMS-et, går in på kontot, följer instruktionerna. Går ej att radera kortet i och med att valet “fakturabetalning” som man måste falla tillbaka på, “inte är tillgängligt för närvarande”.

Vad gör jag nu? Kallt om fingrarna, måste fly in i värmen, ringer SL Center. Inser plötsligt vad det är som genererar hatet i samhället – det måste vara alla käcka autosvar som man får i örat och robotar som man ska prata med för att beskriva sin fråga, samt förvarningen om att jag kan komma att bli uppringd av deras automatiska kundundersökning…

Mitt ärende ligger utanför SL’s kompetens- och ansvarsområde, så jag blir vidarekopplad till Klarnas Servicedesk, ånyo med tillhörande käcka bonding-fraser från roboten. Här sitter en mer tekniskt bevandrad handläggare som faktiskt verkar ha behörigheter att göra något. Under den relativt långa tid som åtgärden tar bekantar jag mig med appen jag inte velat använda – SL’s egen app för biljettköp m.m. Här ser jag att det finns en inbyggd logik för kortbyte – men varför har jag inte börjat använda den appen…?? Jag vågar inte göra något då Klarna är och rotar i back end bland mina parametrar.

SÅ PLÖTSLIGT – är det någon som hojtar till: “Nu har jag tagit bort ditt kort, det händer direkt, nu kan lägga in ett nytt”. Tack för det, samtalet avslutas. Noterar i kontoinställningarna att mitt telefonnummer tagits bort från SL-kontot, inte kortnumret. Knappar in mitt nummer och se där, kort- och telefonnummer är fortfarande sammankopplat.

Jag går då in i SL-appen, tar bort mitt gamla kort och lägger in det nya. Köper biljett i SL-appen, åker till stan, cirka 25 min senare än planerat.

Var kan man dra för lärdomar av detta? Jo, till exempel att

  • många till synes triviala tjänster i vissa ögonblick är väldigt viktiga för att tillvaron ska fungera.
  • t.o.m. en sån som jag, som alltid förespråkar tillämpning av ny teknik och gärna testar allt som går att testa gällande nya tjänster, har fixa idéer om att hänga kvar vid det gamla.

Min slutsats är klar: om det kommer ett nytt sätt att göra något på, PROVA. Den nya designen är faktiskt avsedd att underlätta mer än den gamla! Håll inte fast vid det gamla bara för att du inte vill prova nytt. GLÖM INTE BORT DET NU!


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Upptäck mer från Ola Sundvall

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa